Bila Allah cepat makbulkan Doamu,
Maka Dia Menyayangimu,

Bila Dia Lambat Makbulkan doamu,
Maka DIA Ingin Mengujimu,

Bila Dia Tidak Makbulkan Doamu,
Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.

Oleh itu,
Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH
Dalam Apa Jua Keadaan Pun,

Kerana Kasih sayang ALLAH Itu
Mendahului KemurkaanNya..

Black-Sofea Jane !

at Friday, January 28, 2011

I am Sorry !

at Monday, January 24, 2011

Dia Punya Sebab

at Sunday, January 23, 2011

Aku lelah bertanya kenapa, dan
aku tidak punya kekuatan lebih
untuk menduga mengapa.

Aku merasa semua darimu penuh rahsia,
begitu jauh, begitu tak terjangkau.

Ada kalanya hangat hatimu
membuat aku nyaman,
dan sinar matamu
mampu timbulkan rona merah di pipiku,

tapi lalu kau menarik dirimu,
tapi lalu kau menjauh dariku

Jatuh Cinta ?

at Sunday, January 23, 2011


jatuh cinta ?
Sedangkan tanganku terisi penuh impian dan pengharapan
Sedangkan dalam hatiku tersusun rapi mimpi dan rencana
Pada sesuatu yang lebih besar
Pada sesuatu yang lebih murni Lebih dari diriku sendiri
Hinakah aku saat menyatakan cinta
Pada orang yang tangannya terikat kesucian ?

Apakah Cinta ?

at Sunday, January 23, 2011

tak selamanya cinta itu dapat bersatu
tak selamanya cinta sejati saling memiliki.
tapi jika kamu diberi anugerah

untuk memiliki cinta itu

jangan pernah sia-siakan kesempatan indah itu..
dan jika suatu saat ada perpisahan
biarkan dia pergi dengan senyuman..

jangan tahan langkahnya
karena mungkin itu yang terbaik..
asal ada keyakinan

asal kamu percaya pada keajaiban

benang itu tidak akan putus,
melainkan abadi untuk selamanya..

Masih Belum Terjawab

at Sunday, January 23, 2011


Aku terhenyak dari mimpi panjang
Sampai pada akhirnya aku harus tertidur lagi

Sebenarnya aku ingin
Tapi aku juga muak pada saat yang sama

Entah,
Muak karena terlalu banyak menginginkan
Atau ini hanya sekedar keinginan yang memuakkan
Seingatku, sebisa yang kumampu


Aku bukan ingin berada di sini
Aku hanya merasa ditempatkan
di keberadaanku yang sekarang
Pertanyaan besar mengenai siapa aku
belum terjawab

" Lalu dari mana
Oleh siapa

Dan yang terpenting bagiku,
untuk apa "

Semua itu pertanyaan yang terus merayap di kepalaku
Gatal jika kubiarkan terus merayap
Namun perih jika cuba kulenyapkan
dengan cara yang salah

Sementara untuk menemukan jawabannya,
aku terlalu lemah
atau mungkin malas untuk beranjak
Sekali lagi, kesekian kali,
tapi mungkin bukan terakhir,
Siapa aku?

Kecewa Yang Bersarang !

at Sunday, January 23, 2011

Helaian hari ku selak lagi
Titisan bening dingin di pipi
Semalam ulang tahun berlalu dalam sepi

Aku membilang apa yang aku miliki
Hanya mimpi-mimpi, namun hidup gundah
Cuma menganyam angan bahagia tapi jiwa sengasara
Di manakah cinta yang sejati ?

Dalam nanar dan sasar aku menatap
Sesalan menghukum diri
Tuah selalu menjauh, tidak seperti dahulu
Jiwa terlalu sarat duka
Lemas, cemas, mencengkam rasa

Aku berpaut di dahan rapuh
bertenggek di tebing nan runtuh

Duhai kasih,
hulurkan tangan ihsanmu
Pinjamkan belas kasihmu
Izinkan aku berteduh di balik bayanganmu
Bekalkan aku sehujung kuku kasihmu
Untuk ku teruskan hidup ini

Cerita Jamu Ratu Dara :)

at Sunday, January 23, 2011
...
Siapa yang pernah alami senggugut / secara saintifiknya dikenali sebagai "premenstrual disphoric disorder" had really died-way knew about this, especially the really hurt one. uhhh.....nak cita pun seolah-olah terasa- sakitnya..terlalu sakit tau. Disorder ni datang paling dahsyat mase kat rumah masa tu..haha..dahsyat sangat..but seriusly memang dahsyat nyah ...huhu. ia datang dalam masa beberapa hari saya nak terima result SPM awal tahun 2008. 

Alkisah, sebelum ni mana penah saya diserang senggugut yang teramat sakit sangat nih..hadoiiiii..rasa cam nak mati kot. Yup. Mungkin ini yang dirasa oleh kebanyakan ibu-ibu yang susah nak deliver baby kan? Before this, I ever heard that this disorder is the only little pain that we (women) face compare to the hard stage of when women delivering the baby. uhhhhh..I cannot make up my mind when keep thinking about this anyway. This is real man...!!!  I cannot face this. " Ya Allah, beri lah aku kekuatan utk hadapi semua ini when I become a strong mom nanti. Hope so! really! hehe,,Insyallah. Return to the topic titled above, nak jadikan cerita I'm not the one who is really care about the treatment but thank to Allah that HE still give a chance to live not to die for this. hehe. cam sadis sangat je kan bunyi nye. Actually disorder ni pun x boleh nak duga. 

Nasib baik paras air dalam badan tak in min level lagi. Still enough. ok then. Otherwise, one might get really worse maybe going to death..ishh, takutnye dengar?? hehe..seriously, there is certain who is manage to overcome this might collapse. Syukurlah saya masih di sini..haha..tragis nih. The terrible one saya hadapi adalah ketika umur 18 tahun (2008). I'm almost collapse but still manage to handle myself at that moment. Masa tu, saya berpeluh-peluh tahap apa ntah saya pun xtau, saya rasa badan saya terlalu lemah, I felt really azab. Mungkin ni juga balasan tuhan pada saya masa kat dunia ni kan..maybe, it is the way. Who knows? maybe! 

The moment, when I was at the ladies (my house), terbaring kat bahagian tandas sebab tak tahan sangat to handle the pain. Mujur, pada ketika tu, ibu abah saya balik awal ke rumah, then dyorang perasan that I lil scream in there. Ibu papah saya out. Then we're head to the clinic nearby. Yang jadi ingatan indah sampai hari ni, before we going, jiran( perempuan) tanye pada ibu about my condition mase tu? hairan? pelik? maybe dia x penah kena lagi kot sggugut that why she sounded weird bila tau saya senggugut..haha..nasib badan la kan? hmm. There is something that mesmerized me, She said " agaknye, eja takut kot sebab result SPM nak klua kan dalam bbrapa hari lagi ni"...Haha..kelakar pulak dengan statement dia tu..what so fantastic about it? aiyoo, Orang tengah sakit betul2 nih, dia wat statment camtu pulak kan?? for me, it just a small tease. ngeeee...hmm, biar kan je lah. 

Dalam masa yang sama, pikir jugak tentang hari yang mendebarkan tu " Hari Pengunguman Keputusan SPM " tu. Really dup dap..dup dap inside nih..hehe.. Bila doktor check, mcm biasalah kan, kene check air kencing, tekanan darah and all related. Then doktor just describe YES, I really have it ( Senggugut ). Ditambah dengan perut kosong, air kencing kotor dan plbg. Nasib badan la kan, mcm msalah yang datang. Satu, satu, ish..ish..ish. Ambil ubat tahan sakit then we're returned home. mmm, biasalah tu kan. Nothing big problem melainkan saya memang kene 'endure" the pain. Senggugut berlarutan sampai saya masuk universiti pun. 

Almost setiap bulan pun kerap kali datang. kadang jadi memikir jugak. What the real problem about me huh??? bit frustrated actually. Kat UM, bila sakit, I just dapatkan ubat for tahan sakit warna pink tu setiap kali sakit...haiyoo...tension juge..but as usual it's just for a temporary effect. For prolonged effect, I dont heve any idea what gonna happen to me next..hmm. Tawakal je lah..kan..hehe. 

 Nak jadikan rezeki dan caranya, ada terbaca tentang keberkesanan tentang produk Jamu Ratu Dara (JRD) ni. Big group TESTIMONI said that this is the best to treat senggugut and really good for masalah keputihan jugak, utk kesan jangka panjang. Syukur lah, saya dah temui penawar yang saya cari selama ni. Maybe it's really for me or maybe you too. Lets try it okey! Who knows it work then. 

Belum sampai sebulan dah saya amalkan makan jamu ni, 2 biji sehari, consume only one after breakfast & dinner respectively. Honestly, I've overcome it till today. Pada mula makan, terasa bila berpeluh, bau peluh really lah hard to explain. It keep spursing the worse smell you know..ahha..mind thought, biasalah kan baru2 nak kluarkan sgala toksin dalam badan, yup, maybe that the baby step that my body might undergo. Walau busuk canne pun bau badan terima je lah nak sihat punya pasal. Then, terasa otot2 badan cam pejal sikit lah. Xlah cam otot jantan tu. Biasa-biasa je. Badan rasa cam lebih tenaga sikit. Tambah lagi, bila nak bangun tido, rasa pening2 kepala tu dah kurang sikit nak dibandingkan dulu. Pastu, kerap nak buang air if I really drink lots of air masak. Ohh sabar lagi it just the early stage nak pulih.... Then , akhirnya, segalanya seems okey. Belum sampai sebulan lagi pakai jamu nih.once dah hampir nak sampai waktu period then if ada kesan2 yang positif /negatif/para2 efect tentang jamu ni nanti saya update lagi ok?

 Looking forward to have the best result then...Insyallah...Wish me luck dalam perjuangan menghabiskan semua biji-biji jamu ni ya?? biasalah jamu kan..really pahit. wekz.

END

I-City Shah Alam :)

at Sunday, January 23, 2011
Keluar dari hotel utim tanpa perancangan,
ini kisahnya....


Story Never End

Suksis : Menembak Di Mantin !

at Sunday, January 23, 2011
Gambar diambil dari belakang.
Sebabnya masa ni pegawai tak benarkan ambil gmbar
dari depan. I were remember, there is one pegawai
yang keluarkan arahan cmni bunyinye...lebih kurang
"sesiapa yang dengan sengaja datang ke
hadapan tanpa tujuan penting, dia tidak dibenarkan menembak,
nanti sia-sia je datang sini tapi tak menembak pun"
..tatot kot ..haha
mencicit kiteorang lari ke belakang..
Encik Anuar Berahim tu la
yang cakap, yang misai tebal tu..
( in picture : orangnya yang dekat dengan payung tu )
but actually he very the kind-hearted you know..?
Saje buat muka2 menakutkan..yela, maklumlah masa ni
kan baru 1st time kami pergi menembak.
Nak tak nak, ikut je lah arahan yang berkuasa..
haha, berkuasalah sangat ye..
During this moment, I were landing
atas lapik tu. Encik Jamal beri arahan and semangat
masa nih. I were really thankful to him for sure.
Dengan adanya beliau,
adalah semangat sikit. Thanks !
Tibalah masa saya untu menembak setelah
hampir sejam menunggu giliran..haha
Kat belakang saya, tu lah oleh Tuan Mail, Tuan Penyelaras
Kor Suksis Universitu Malaya.
Masa ni, beliau membantu saya supaya terus mehabiskan
setiap butir peluru dalam M16 tu...
( dalam kata lainnya saya tak larat nak habiskan
baki butir2 peluru tu...ok? nak pengsan !!! )huhu
I meant I cannot manage to handle its weigh
argggg,,sungguh berat kot.

Tambah cuaca terik tu, berpeluh punya lebat.
naseb baik ade yang membantu..haha...
ni lah kali pertama pergi shoot. ahha..
macam2 pengalaman dapat. best + fun + tired.
Semua dalam satu lah senang cita.
But untuk aktiviti menembak kali kedua
sebagai inter suksis dah tak dapat join ler lagi.
Cause I'm have become the ex-suksis already...
Anywy, I just want to dedicate my wish to S.u.k.s.i.s
Thank You So Much ! Love'em...
 

Addictiondiary Copyright © 2010 Design by nhmi