Rozel (Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa, merupakan tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan.
Jangan terkejut, ia mempunyai 3 kali lebih banyak vitamin C daripada anggur.
Dr. Abdul Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit, Institute of African and Asian Studies telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga rozel.
Roselle/Rozel :
- Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sbg tonik. - Memperlancar peredaran darah. - Mengubati luka luar dan dalam. - Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat penuaan, menyebabkan wajah nampak muda dan berseri. - Sbg diuretic, penurun suhu dan pereda rasa nyeri (penenang alami.) - Bersifat detoksifikasi, membuang racun. - Mempunyai efek anti kejang otot. - Memiliki zat anti bakteria dan anti virus. - Membunuh bakteria penyebab TBC. - Memiliki zat anti kejang saluran pernafasan - Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang. - Mencegah penyakit jantung. - Mengatasi masalah selsema, batuk, dan demam. - Mengubati asma dan alergi. - Mengubati insomnia. - Menormalkan kadar gula darah, tekanan darah, kolestrol, dan asam urat. - Mengatasi penyakit kardiovaskular/darah tinggi. - Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser. - Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh - Menyihatkan mata - Menyeimbangkan berat badan. - Mengurangi panas dalam . - Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati. - Mengubati pening kepala/migraine. - Membantu memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol. - Menghilangkan sakit sakit di badan. - Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA - Dapat mengurangi risiko osteoporosis. - Mengobati sakit tenggorokan dan sawan. - Mengatasi masalah stress/tekanan.
Kandungan Rozel:
Mengandung vit.C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280 mg Vit. C);Vit.B1, B2; D, dan Niasin; Protein 1,145 gr;Lemak 2,61 gr;Serat 12gr; Kalsium 1,263 gr;Fosfor 273.2 mg;Zat besi 8,98 mg; Malic Acid 3,31%;Fruktosa 0,82%;Sukrosa 0,24%; Karoten 0,029%;Tiamin 0,117 mg;Niasin 3,765 mg; juga mengandung 18 asam amino yang diperlukan tubuh; Gossypetin Anthocyanin; Potassium, dan Flavonoid.