Bila Allah cepat makbulkan Doamu,
Maka Dia Menyayangimu,

Bila Dia Lambat Makbulkan doamu,
Maka DIA Ingin Mengujimu,

Bila Dia Tidak Makbulkan Doamu,
Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.

Oleh itu,
Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH
Dalam Apa Jua Keadaan Pun,

Kerana Kasih sayang ALLAH Itu
Mendahului KemurkaanNya..

Thank EazyInsyirah !

at Friday, February 11, 2011
Click on the image to enlage

VCO Softgel ni baru je sampai rumah tadi. Pastu kite tangkap lah gambar ni. Dalam tu siap ada pamflet. Mesej pada dear insyirah tadi, " yang boleh kite promote vco ni dalam blog?". Dia reply and said macam ni "Ouh :) sure, you can my dear ". Excited kan nak makan?? huhu. Nanti saya update lagi mengenainya. Out dulu. Sebab ada orang nak guna broadband nih. *ish kacau* :)


Mari! Kongsi Bersama :)

at Friday, February 11, 2011
Do click on the {image} above to enlarge the article and read :)

Usha Barang Guardian Sekejap !

at Friday, February 11, 2011

Petang semalam saya pergi Guardian. “ Guardian Health & Beauty ” namanya kan? Huhu. Sesaje nak masuk. Tengok-tengok barang baru. Pastu, dok pikir budget dalam purse ada lah dalam RM50. So, I dont know which and which should I buy. Saje je kan nak bazir-bazir duit time awal-awal bulan macam ni. Huhu.



Pikir-pikir! taknaklah beli produk-produk muka lagi. Leave a moment. Pfft! Entahlah, bulan ni terasa macam nak usha-usha supplement tambahan untuk badan dan kulit muka pulak. Cam nak beli produk detoxification dulu, Eh! Pastu, nak beli supplement vitamin C pulak. Macam2 kan I? hmmm. Tetiba terpandang suppelement Vitamin C Flavettes ( sugar-free ) Natural Oranges worth for RM13.90 sbotol, terus nak beli. Eh! Macam penah tengok packing box vitamin C ni, tapi siapa yang makan ek? Rupa-rupanya baru teringat yang my brother pernah makan vitamin C brand ni dulu. Cuma , the different is he’d consumed fluorescent vitamin C Flavettes punye type yang berbunyi “ hissssss” bila kita letak dalam air. Eh! Macam tu ke bunyi dia?Haha. Betul la tuh. Harga yang tu if tak silap mahal lagi daripada Vitamin C yang biasa macam dalam gambar kat atas ni.

Usha punya usha, belek punye belek, terjumpa kat bawah sekali pack yang mengandungi 3 boxes of Vitamin C ni, written as “ BUY 2 FREE 1 “. Cuma tinggal 2 set je. Wah! Rezeki lah kan hari ni sebab dapat promo price cuma RM28.88, rounding to nerest genapkan kepada RM28.90. Ok lah tu! Siapa nak bagi. Guardian pun bukan selalu bagi harga macam ni kan? So, beli , beli, jangan tak beli.
Ikut pada pengetahuan saya, tubuh kita memerlukan lebih kurang 1000mg vitamin C setiap hari. Kuantiti ini berbeza mengikut berat badan seseorang dan tahap metabolisma jugak. Kalau tahap metabolisma tinggi, mungkin kadar penyerapan vitamin pada badan lebih mudah manakala jika sebaliknya, maka ia menjadi sebaliknya juga. Vitamin C Flavettes yang saya beli ni satu botol/ 1 box mengandungi 60tablet yang boleh dikunyah atau dicairkan dalam mulut. Tapi, satu tablet mengandungi kandungan vitamin c (ascorbic acid) sebanyak 250mg sahaja.
Jadinya, untuk mendapatkan khasiat kuantiti yang dicadangkan sebanyak 1000mg /day bagi orang dewasa, then saya mesti makan dalam 4tablet/dos . Total 4 tablet will become 1000mg. Cukup untuk orang dewasa macam umur saya ni kan.Eh, lupa nak bagitau, ascorbic acid dalam vitamin C Flavettes ni bukan free- acid tau. Ia adalah asid tapi tahap keasidannya masih selamat untuk dimakan jika mengikut saranan yang ditetapkan. Dimakan masa perut tengah kosong dan lagi baik dalam tempoh masa 2 jam selepas makan. Supa Untuk kanak-kanak boleh ambil just 2 tablet/day =500mg okay? Paham tak? Okay, paham eh ^-*
Pada box ada jugak tulis side effect. Jeng.jeng. Mesti takut dah kan dengar. Ada jugak side effect ke? Alamak! Ni lah menyampah kalau dengar ada kesan-kesan sampingan camni kan. Macam-macamlah. Hish! Bukan side effect teruk, cuma pharmaceuticer just mentioned “ Occasionally, prolonged high dosage may cause urate, cystine precipitation in the urinary tract. BUTTTTT! For Flavettes recommended dosage (pay attention!), NO SIDE EFFECT ARE KNOWN. Ahh, lega bila baca statement ni.
5 bulan lepas, saya penah makan vitamin chewable jenis CNI, but dah tak continue sebab entahlah cam malas nak makan yang tu, tapi rasalah memang kalau makan vitamin C ni, badan rasaa sedap sikit. Fever jarang-jarang terjadi. Selesema langsung tak jadi datang bila amek vitamin C ni. Bab kulit muka dan badan tu tak taulah nak kata mcm mana. Depends on you too.
Jadi, mulai sekarang, mari kita bersama-sama amalkan memakan Vitamin C. Ada macam-macam jenama, you cuma pilih which brand you wanted and suit on you, ada BLACKMORES, HERBALITE, SAFWA ( more too islamic-fodd-consideration ), KORDEL witten as Ester-C for its vitamin C, but this one punye vitamin C is a type of free-acid. So, bagi yang gastrik / ada rasa cam pedih-pedih bhgian ulu hati, boleh take this type vitamin c. Oklah, tu je nak share buat masa ni. Better share one thing than nothing! Tata. Take Care. Assalamualaikum!

Tak Sabar Nak Makan VCO !

at Wednesday, February 09, 2011
Semalam saya ada order satu botol Virgin Coconut Oil Softgel Capsule daripada eazyinsyirah. Salah seorang penjual VCO dalam bentuk kapsul ni. Mula-mula cari idea macam mana cara nak hilangkan jerawat-jerawat halus bila time kita period selalu datang. Geramnye tengok. Actually muka ni bukannya bersih sepenuhnya. Bila time period je muka naik minyak dan tumbuh pulak jerawat seketul-seketul kat muka. tak ke geram tengok tu kan? Sental lah berapa banyak kali kat muka dengan pembersih muka apa pun, kesannya memang tak memuaskan.

Bila jerawat, mulalah gatal tangan nak guna skrub lah utk sental kat muka sebab tak sabar nak 'letupkan' jerawat2 halus tu. Habis cerita! huhu. Tapi sebenarnya lagi mudarat kalau buat macam tu. So, saya amek tindakan untuk mencuba VCO Catalyst ni. Beli daripada salah satu blog, Eazy Insyirah namanya. Bank-in RM50. Psst, Harap Cik Eazy Insyirah tak lupa nk return balance as much as RM5.10 :)

ha! ni dia bukti resit pembayarannya :)
Lekat kat wall supaya tak hilang. hehe

Hish, mula-mula tamak kan nak order sampai dua. Eh, bukan tamaklah sebenarnya, tapi nak jimat duit untuk postage. Kalau beli 2 botol, bayaran jadi RM84.90 ( include postage ). Tapi klu beli just 1 bottle, price will be RM44.90 ( include postage RM5). Btw, harga asal utk 1 bottle RM39.90 (not include postage dan harga tak promo). Mula-mula nak sekali trus je beli senang. Lagi satu buat stock. hehe. Ni kalau ibu tau pasal buat-buat stock ni, kompem kene bebel lah kan. And at last, terpaksa lah buat decision beli just satu botol je dulu. Nak tengok kesannya macam mana. Harap-harap dapatlah selesaikan masalah jerawat bila time datang bulan. Dan saya juga harap , VCO ni dapat hilangkan senggugut. I mengidap senggugut jugak tau setiap bulan, sakit sangat! Mak oit tapi sejak-sejak 2 bulan lepas, period-syndrome pain tu dah less. I pun tak tahu canne boleh hilang camtu.
Jamu Ratu Dara (JRD) pun penah makan jugak 2 bulan lepas. But makan just satu botol je. Semua ada 30 biji. Habis dah! Maybe sengugut tak datang sebab makan jamu ni gaknya. entahlah! sebab baru try sebotol je. JRD ni lebih kepada orang-orang yang dah kahwin sebenarnya tapi sebab I ni kan degil sikit semua benda nak di trynya. Sekarang tak continue lagi sebab bau badan kuat sangat bila makan jamu ni. Biasalah jamu kan. tapi actually tak berapa suka sangatlah. huhu. Terus tak beli lagi. Tapi Bila makan JRD ni kompem selera makan berkurangan. Ha, yang ni memang jelas terjadi. So, I have stop this first. Badan I takde langsung slera makan masa makan jamu ni. Dah kurus takut bertambah kurus lagi. Tak nak lah.


Jamu Ratu Dara Tinggal Dulu,
Selamat Datang Pada VCO!


Testimoni-Testimoni VCO Catalyst :


Marya Tinie :
Alhamdulillah...selepas mkn vco tini dah x cepat letih... kalu dulu cepat letih skit sb dgn banyak benda nak kna buat keja,umah,ank,masak nak layan suami lagi semua kita... kadang2 sblum pkul 11 pun dah mngntuk...muka tini kalu letih nampak itam bawah mata.tapi lepas mkn vco.. muka mcm ceria & berseri jer.. memang tini x ada masalah jerwat..tapi kita leh nampak muka lebih cantik & x letih...tu yang stakat nie la.. InsyaAllah kalu tinie amalkan selalu, lebih dari tu kot.. hehehe... ^_^*takde edit2 k yang ni?eazy C&P je dari FB


Nursuhada aziz - masalah jerawat & supplement tambahan(energy)
kesan : jerawat & masalah kulit sudah kurang
(masalah jerawat yg serius)
badan bertenaga dan tak letih semasa bekerja
tempoh : dalam tempoh 1 bulan selepas ambil VCO CAPSULE
*sudah repeat order*


Ili safura - supplement tambahan (kpd bapa)
kesan : batuk batuk sudah berkurangan(sakit jantung)
tempoh : 2-3 hari selepas pengambilan VCO CAPSULE


Nadia alwi - masalah jerawat & selera makan yg tinggi
kesan : selera makan dapat dikurangkan
tempoh : seminggu selepas pengambilan VCO CAPSULE


Nur insyirah - masalah jerawat & supplement tambahan
kesan : jerawat sudah berkurangan :))
tempoh : dalam tempoh sebulan selepas ambil VCO CAPSULE
*sudah repeat order & sudah jadi AGEN kami di seremban*


and banyak lagi testimoni yang guna produk ni sebenarnya.
cuba korang try usha lagi :)


END

Sweet Cutie Pie Baby!

at Wednesday, February 09, 2011
 

Addictiondiary Copyright © 2010 Design by nhmi