Bila Allah cepat makbulkan Doamu,
Maka Dia Menyayangimu,

Bila Dia Lambat Makbulkan doamu,
Maka DIA Ingin Mengujimu,

Bila Dia Tidak Makbulkan Doamu,
Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.

Oleh itu,
Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH
Dalam Apa Jua Keadaan Pun,

Kerana Kasih sayang ALLAH Itu
Mendahului KemurkaanNya..

Usha Barang Guardian Sekejap !

at Friday, February 11, 2011

Petang semalam saya pergi Guardian. “ Guardian Health & Beauty ” namanya kan? Huhu. Sesaje nak masuk. Tengok-tengok barang baru. Pastu, dok pikir budget dalam purse ada lah dalam RM50. So, I dont know which and which should I buy. Saje je kan nak bazir-bazir duit time awal-awal bulan macam ni. Huhu.



Pikir-pikir! taknaklah beli produk-produk muka lagi. Leave a moment. Pfft! Entahlah, bulan ni terasa macam nak usha-usha supplement tambahan untuk badan dan kulit muka pulak. Cam nak beli produk detoxification dulu, Eh! Pastu, nak beli supplement vitamin C pulak. Macam2 kan I? hmmm. Tetiba terpandang suppelement Vitamin C Flavettes ( sugar-free ) Natural Oranges worth for RM13.90 sbotol, terus nak beli. Eh! Macam penah tengok packing box vitamin C ni, tapi siapa yang makan ek? Rupa-rupanya baru teringat yang my brother pernah makan vitamin C brand ni dulu. Cuma , the different is he’d consumed fluorescent vitamin C Flavettes punye type yang berbunyi “ hissssss” bila kita letak dalam air. Eh! Macam tu ke bunyi dia?Haha. Betul la tuh. Harga yang tu if tak silap mahal lagi daripada Vitamin C yang biasa macam dalam gambar kat atas ni.

Usha punya usha, belek punye belek, terjumpa kat bawah sekali pack yang mengandungi 3 boxes of Vitamin C ni, written as “ BUY 2 FREE 1 “. Cuma tinggal 2 set je. Wah! Rezeki lah kan hari ni sebab dapat promo price cuma RM28.88, rounding to nerest genapkan kepada RM28.90. Ok lah tu! Siapa nak bagi. Guardian pun bukan selalu bagi harga macam ni kan? So, beli , beli, jangan tak beli.
Ikut pada pengetahuan saya, tubuh kita memerlukan lebih kurang 1000mg vitamin C setiap hari. Kuantiti ini berbeza mengikut berat badan seseorang dan tahap metabolisma jugak. Kalau tahap metabolisma tinggi, mungkin kadar penyerapan vitamin pada badan lebih mudah manakala jika sebaliknya, maka ia menjadi sebaliknya juga. Vitamin C Flavettes yang saya beli ni satu botol/ 1 box mengandungi 60tablet yang boleh dikunyah atau dicairkan dalam mulut. Tapi, satu tablet mengandungi kandungan vitamin c (ascorbic acid) sebanyak 250mg sahaja.
Jadinya, untuk mendapatkan khasiat kuantiti yang dicadangkan sebanyak 1000mg /day bagi orang dewasa, then saya mesti makan dalam 4tablet/dos . Total 4 tablet will become 1000mg. Cukup untuk orang dewasa macam umur saya ni kan.Eh, lupa nak bagitau, ascorbic acid dalam vitamin C Flavettes ni bukan free- acid tau. Ia adalah asid tapi tahap keasidannya masih selamat untuk dimakan jika mengikut saranan yang ditetapkan. Dimakan masa perut tengah kosong dan lagi baik dalam tempoh masa 2 jam selepas makan. Supa Untuk kanak-kanak boleh ambil just 2 tablet/day =500mg okay? Paham tak? Okay, paham eh ^-*
Pada box ada jugak tulis side effect. Jeng.jeng. Mesti takut dah kan dengar. Ada jugak side effect ke? Alamak! Ni lah menyampah kalau dengar ada kesan-kesan sampingan camni kan. Macam-macamlah. Hish! Bukan side effect teruk, cuma pharmaceuticer just mentioned “ Occasionally, prolonged high dosage may cause urate, cystine precipitation in the urinary tract. BUTTTTT! For Flavettes recommended dosage (pay attention!), NO SIDE EFFECT ARE KNOWN. Ahh, lega bila baca statement ni.
5 bulan lepas, saya penah makan vitamin chewable jenis CNI, but dah tak continue sebab entahlah cam malas nak makan yang tu, tapi rasalah memang kalau makan vitamin C ni, badan rasaa sedap sikit. Fever jarang-jarang terjadi. Selesema langsung tak jadi datang bila amek vitamin C ni. Bab kulit muka dan badan tu tak taulah nak kata mcm mana. Depends on you too.
Jadi, mulai sekarang, mari kita bersama-sama amalkan memakan Vitamin C. Ada macam-macam jenama, you cuma pilih which brand you wanted and suit on you, ada BLACKMORES, HERBALITE, SAFWA ( more too islamic-fodd-consideration ), KORDEL witten as Ester-C for its vitamin C, but this one punye vitamin C is a type of free-acid. So, bagi yang gastrik / ada rasa cam pedih-pedih bhgian ulu hati, boleh take this type vitamin c. Oklah, tu je nak share buat masa ni. Better share one thing than nothing! Tata. Take Care. Assalamualaikum!
 

Addictiondiary Copyright © 2010 Design by nhmi