Bila Allah cepat makbulkan Doamu,
Maka Dia Menyayangimu,

Bila Dia Lambat Makbulkan doamu,
Maka DIA Ingin Mengujimu,

Bila Dia Tidak Makbulkan Doamu,
Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.

Oleh itu,
Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH
Dalam Apa Jua Keadaan Pun,

Kerana Kasih sayang ALLAH Itu
Mendahului KemurkaanNya..

" Selagi Ada Dia "

at Thursday, April 28, 2011

"....Aku sering membina angan,
Membina istana indah,
Dia sebagai raja dan aku sebagai ratu,
Biarpun istana kami
hanya sekadar pondok kecil,
namun ku tahu dia akan sentiasa di sisi
dan mencintaiku selamanya...."


Alhamdulillah

Akhirnya habis juga baca novel karya AISYA SOFEA. First impression bila pandang buku ni for sure ingat mesti kisah loving couples....dengan tajuk nya pun dah tau. tapi saya tetap eager juga nak baca apa yang tersirat di sebalik cerita di dalamnya. nak bace novel pun amek masa jugak sbnarnya. kene ada masa, feeling good in mood baru boleh hayati kisah dalamnye....Alhamdulillah la sbb dapat menempuah novel ni dalam masa 1 minggu je..hehe.mmm, marks which I can give 8/10. It not because I cannot give full but just because I think it enough for the reader like me which didnt have much times go through all this..novel banyak tapi just for a certain time I could make sense on it.

Ceritanya ringkas dengan watak2 yang tak ramai sangat pun, 5 jejaka - ayah Ariani@Ari, Zahar (yang skejap je diceritakan tntang wataknya, pekerja di tmpat sambilan di mana ari bekerja), Abg Yusri ( abang kepada Ari, isterinya Kak Lin ), Haris ( lelaki yang tiada pendirian, watak mula smasa planggaran kereta dengan Ari sehingga ke akhirnya), dan Idris ( yang susah kematian isteri,tiada anak,arwah isterinya mirip muka dengan Ari, akhirnya menjadi suami kepada Ari, isterinya mati diebabkan kanser payu dara ). Watak2 perempuanya ada 4 orang kesemuanya iaitu Ibu Ariani, Kak Malini (akak Ari, busnesswomen yang pandai bgaya), Kak Lin ( akak ipar kpd Malini dan Ari, ada spasang anak - Alisya dan Aliyas, sangat memahami Ariani).

Watak Ariani yang buat saya tertarik, You know why?? Dia seorang yang simple and yet really friendly. Dia tak kesah apa pun orang nak kata yang penting she almost know what she really wanna be. I admire on this character after all not just because she suffered lots in a meant of " love " feeling, but she is able to defeat this till finally she got want she want. wah, best kan?? bila dah suffer lots, all been repaid. One more thing, I love when she said " BERANGAN TU PERCUMA la, tak kene bayar apa pun " with selamba mood. Ari sedar yang dia seorang yang childish and dia sendiri tak sedar yang ramai lelaki yang nakkan dia sehingga la kak iparnya, Kak Lin mention pd dia. She got a really good skill in tackle friends, has a noble heart and her " moderity/middling " cause everybody loves befriends with her. HOW nice to be her.... But pada dia, its just she has nothing....biasalah kan manusia, mane ade semua yang perfect. Ada je rasa diri serba kekurangan.

Satu lagi watak yang best tentang Kak Lin, nak tau sbb apa?? sbb dia seorang akak ipar yang really supportive and caring.. Even pada awal cerita pun, dah tau yang dia sangat memahami masalah seseorang. dia digambar dalam cerita ni sbg seorang yang up-to-date. Sbg pengurus, dia kene lah ambil tahu tntang smua isu semasa, seorang yang kuat shopping, suka melancong bsma kluarga dan org yang dekat dengannya. Her good skill in showing the loves to another pun, I am really honour to her. And in this case, patutla he got a really ideal & understading husband. dalam cerita ni jugak diceritakan how harmony they are.Malas la nak komen tenatng watak2 yang lain. Lenguh dah tangan ni..hehe. Tapi apa yang boleh diungkapkan di sini, novel ni best sbb dia bkisar tentang kekeluargaan, rasa saling memahamai antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan boleh jadi renggang disebabkan orang luar. Ini lah manusia dengan pelbagai ragam dan masalah yang saya rasa harus dikongsi bersama.

* ermm..beralih ke novel lain yang bertajuk " Doa Insan Berkasih "Harap ada la masa untuk saya menghayati setiap bait cerita di dalamnya. This is such an islamic novel.. Just love to continue read them all..semoaga kita dapat mewujudkan perasaan saling memahami antara satu sama yang lain. Assalamualaikum :)
 

Addictiondiary Copyright © 2010 Design by nhmi